< TILBAGE

Truet dansk kirsebær er verdens SUNDESTE

Sorø virksomhed udvikler koncentrater fra bær og frugter, der kan blive fremtidens sunde ingrediens i fødevarer og kosttilskud.

Foto Jakob Vind

Den danske forsknings- og udviklingsvirksomhed Asiros A/S og datterselskabet Asiros Nordic A/S i Sorø er på en sundhedsmission. De udvikler og producerer frugtkoncentrater, safter og frugtbaserede pulvere. På virksomhedens laboratorium arbejder forskere på at dokumentere, hvilke aktive stoffer fra naturen, der kan bruges i forebyggelsen af sygdomme eller som kan hjælpe til en øget livskvalitet i form af et længere og sundere liv med øget energi. Stofferne har potentielt positive virkninger på alt fra at forebygge rynker og øge den fysiske ydeevne til at forbedre hukommelsen. Virksomheden arbejder med at kortlægge de sundhedsfremmende stoffer i bær og frugter og håber i en nær fremtid at få anerkendt deres forskning, så stofferne kan indgå i udvikling af nye sundhedsprodukter.

Sunde stoffer kan redde truede sorter
Virksomheden blev i sin tid stiftet af Morten Weidner, som har en Ph.d. i biokemi, og Ida Weidner, som er læge. De har samlet bær fra hele verden for at undersøge, hvilke bærsorter der rummer flest af de sunde aktive stoffer. Det har vist sig, at det danske stevnskirsebær, som er gammel dansk kirsebærsort, faktisk er smækfuldt af de attraktive stoffer.
Det var i sidste time, at Asiros opdagede stevnskirsebærrets særlige egenskaber, fortæller Lars Juhl Jensen, som er økonomidirektør i virksomheden. ”Rundt om i landet var avlerne begyndt at fælde deres kirsebærtræer og lukke produktionen på grund af konkurrencen fra Polen. Men vi valgte at gå ind og betale avlerne en del mere end markedsprisen, fordi vi gerne ville bevare det her bær,” siger han. Virksomheden har i dag kontrakter med avlere over hele Sjælland og Fyn.

Der er krudt i nordiske shots
De sunde stoffer fra bær, frugt og urter udvindes som koncentrater i flydende eller pulverform. Koncentraterne sælges både til produktion af kosttilskud, sundhedsbarer og safter. Virksomheden tapper desuden 3,5 millioner ingefærshots om året og leverer frugtkoncentrater til Danmarks største producent af marmelader. I samarbejde med amerikanske partnere har Asiros for nyligt udviklet en serie af nordiske shots, der er ved at blive testet i 7-Eleven-kioskerne i Californien.

Økologi er fremtiden
Da Asiros Nordic overtog fabrikken i 2016 i Sorø, lagde virksomheden en forretningsstrategi, hvor de satsede på gamle danske bærsorter og på økologi. I dag er 60-70 procent af produktionen økologisk.

”Vi kunne se en stor international efterspørgsel efter økologi og nordiske produkter. Vi bryster os af at være en bæredygtig virksomhed med fokus på sundhed, økologi og omsorg for naturen, men vi er det også, fordi det er en god forretning, som vi tror, har en fremtid,” siger Carsten Aalund, som er Kommerciel og Teknisk direktør på fabrikken i Sorø.

Voldsom vækst
Satsningen på sundhed og økologi har vist sig at være rigtig. Siden 2016 har Asiros oplevet en vækst i omsætningen fra 5 millioner til ca. 50 millioner kr. Ambitionen er at nå over 100 millioner kr. om få år. Men det har krævet store investeringer, og det er ingen hemmelighed, at det ikke er alle de gode ideer til produktudvikling, som lykkes.
”Det kræver mod og tålmodighed, hvis du vil udvikle nye produkter inden for sundhed,” siger Carsten Aalund.

Foto Jakob Vind

“…VI VALGTE AT GÅ IND OG BETALE AVLERNE EN DEL MERE END MARKEDSPRISEN, FORDI VI GERNE VILLE BEVARE DET HER BÆR.”
Lars Juhl Jensen, Økonomidirektør

FAKTA
Asiros Nordic kan forarbejde op til kører 100 tons råvarer per døgn i bærsæsonen. Det betyder, at der forarbejdes omkring 5.000 tons hvert år. Når der fremstilles koncentrat af råvaren, som i dag er omkring 50 procent af den årlige mængde, kommer der en mængde på omkring 2.000 tons vand. Vandet genanvendes til rengøring, kølesystemer og opvarmning af lokaler. Det betyder, at de sparer 30 procent i energi. Virksomheden genanvender også nogle af restprodukter fra råvarerne for eksempel til at producere aromaer til frugtprodukter. Det resterende affald ender som biogas.

asirosnordic.com


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Cookiepolitik