< TILBAGE

Ligestilling mellem kønnene er også at behandle eleverne forskelligt

Ligestilling mellem kønnene har i årtier mest været en kamp for kvinders rettigheder. Hos Sorø Privatskole handler ligestilling mellem kønnene dog ikke kun om at sikre alle elever lige rettigheder ved at behandle eleverne ens, men snarere om at give plads til forskelligheder.

’’Skal vi give eleverne ens mulighed for at uddanne sig og blive klogere, skal vi nogen gange behandle dem forskelligt. Hvis drengene fx lærer bedre ved at gøre tingene anderledes end pigerne, så gør vi det. En gruppe af piger kan jo også være vidt forskellige, så vi forsøger at tilpasse undervisningen til den enkelte klasse’’, forklarer Nanna Kofoed Øhrgaard, skoleleder på Sorø Privatskole.

 

Ligestilling på skoleskemaet og derhjemme

Allerede i indskolingen (0-3. klasse) tales der om køn og ligestilling – i børnehøjde, selvfølgelig. I den alder tænker eleverne mest på, hvem der er sjovest at lege med, og ikke om det er en dreng eller en pige. At de endnu ikke har stiftet bekendtskab med kønsstereotyper og kønsroller giver skolen mulighed for at ’forme’ børnene så tidligt som muligt og skabe en mere kønsneutral og lige tilgang til hinanden og den enkelte elev. ’’Vi ser ikke børnene som enten drenge eller piger. Nej, vi har en flok elever. Det kan man fx se det i vores håndværk- og designfag, som alle elever deltager i. Vi har ikke længere sløjd for drenge og håndarbejde for piger’’, fortæller Nanna Kofoed Øhrgaard.

Skolen har som udgangspunkt 12 drenge og 12 piger i hver klasse. Går der en pige ud af klassen, kommer der en ny pige ind. Også selvom der står mange drenge på ventelisten. For Sorø Privatskole er det afgørende at skabe lige mange relationer drenge og piger imellem og opfordre til blandede relationer. ’’Når vi laver gruppesammensætninger, tænker vi meget over at blande både drenge og piger. Det har en stor betydning for gruppedynamikken og giver eleverne mulighed for at lære mere om alle deres klassekammerater fremfor blot de tætteste venner’’, fortæller Lene Topshøj, viceskoleleder på Sorø Privatskole, og fortsætter: ’’Vi laver fx legegrupper for de mindste, hvor både drenge og piger besøger hinanden og leger sammen, og såkaldte madgrupper, hvor de større elever på skift i grupper af 4-5 stykker mødes og laver mad sammen’’.

 

Mænd og kvinder er lige, men bidrager med noget forskelligt

Hos Sorø Privatskole tror man på, at vi som kvinder og mænd kan bidrage med noget forskelligt. Både i forhold til eleverne og undervisningen, men også internt blandt personalegruppen. Det er derfor afgørende, at eleverne møder både mandlige og kvindelige lærere i deres dagligdag og derfor er fordelingen af køn blandt lærerne ofte et samtaleemne, når der skal ansættes nye kolleger. ’’Arbejdet på en skole er i mange henseender præget af kvinder, så tit falder det ud til mændenes favør, hvis vi har to lige gode kandidater til stillingen. Vi tilstræber at være fordelt 50/50 på både personale, bestyrelses- og ledelsesniveau’’, siger Nanna Kofoed Øhrgaard og forsætter: ’’Vi kunne snildt have et helt fastlagt mål om at have lige mange kvindelige og mandlige ansatte, men det skal ikke være på bekostning af kvalifikationerne, for så er begrebet ligestilling ikke længere noget værd’’.

Det har i mange år været sværere at tiltrække mandlige lærere til de mindre klassetrin, men Sorø Privatskole har efterhånden fået flere mandlige kolleger, som gerne vil prøve kræfter med indskolingen. For år tilbage var det på samme måde mest kvinder, der havde funktionen som klasselærer, fordi det blev anset som en mere ’moderlige’ rolle. En udvikling, som Sorø Privatskole har fået vendt. ’’En mandlige matematiklærer i udskolingen sagde, at nu havde han set på med beundring i mange år og han ville helt vildt gerne være klasselærer. Det agerede vi selvfølgelig på og nu har vi faktisk rigtig mange mandlige klasselærere. Det var med til at åbne både vores og resten af personalegruppens øjne for, hvad ligestilling mellem kønnene også er’’, afslutter Nanna Kofoed Øhrgaard.

 


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål

Tips & Tricks

Virksomhedscases

Idébanken

Gå til idébanken

Har du en god idé, vil vi meget gerne høre den.
Indsend din idé


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Cookiepolitik