Indien ligger langt væk fra Danmark. Men da Sandstones sten fragtes med containerskibe, sikrer de, at CO2-udledningen på den lange rejse er lavere for indiske sten, end hvis de blev fragtet med lastbiler fra Norden og Europa. Foto: Jakob Vind.
Stenbelægning i lyse farver. Gule, blå, røde, grønne og grå. Lagt i tern, sildebensmønster og som store tunge trappesten. Sandstones udstillingshave lidt uden for Sorø er som at træde ind i et lille paradis med små haverum omkranset af træer, busker og blomster. De farverige belægninger består af 900 millioner år gamle sandsten. Stenene bliver udvundet i indiske stenbrud, hvor Sandstone har et tæt samarbejde med en familie, der ejer flere brud.
Gennem årene er den bæredygtige tankegang kommet til at spille en stadigt større rolle i virksomheden. ”Verdensmålene har været gode for os, fordi de hjælper os med at fortælle om de ting, vi gør. De har givet os en platform, så vi kan gøre opmærksom på, at anstændig opførsel overfor vores medmennesker sagtens kan være en del af en god forretning,” fortæller direktør for Sandstone, Søren Wiberg.
Sandstone er blandt andet med til at finansiere et hospital i Indien, som deres indiske samarbejdspartner har taget initiativ til. Flere tilknyttede ambulancer sørger for ugentlige lægebesøg i fjerntliggende stenhuggerlandsbyer. Da Sandstone gik ind i hospitalsprojektet, skete det som en naturlig udvikling i samarbejdet med deres indiske partner. Men da Søren Wiberg gerne ville gøre mere, hentede han inspiration fra verdensmålene. Ideen til en aftenskole på det indiske hospital opstod, da det gik op for Søren Wiberg, at når hospitalspersonalet går hjem, står kontorerne tomme. Det udnytter virksomheden nu, så unge indere kan komme i aftenskole på hospitalet og lære at bruge en computer. ”Hvis du bor i Indien og kan noget med computer, er du ret sikker på at kunne skaffe dig et arbejde. På den måde får vi skabt økonomi ind i familierne,” fortæller Søren Wiberg.
Men kan man overhovedet tale om bæredygtighed, når man fragter sten fra den ene side af jorden til den anden? Det hurtige svar er ja. Faktisk kan det være mere CO2-venligt at anvende sandsten fra Indien end andre materialer, der er udvundet tættere på Danmark. En granitflise fra Sverige kan kræve to-tre gange mere CO2. Mens en danskproduceret betonsten belaster CO2-regnskabet op til fem gange mere end den indiske sandsten. Det skyldes blandt andet, at Sandstone fragter stenene med skib, som er langt mere miljøvenligt end at transportere med lastbil. Desuden har sandsten flere iboende kvaliteter, som gør at stenbrydningen kræver væsentligt mindre energi end cementproduktion.
FAKTA
SANDSTONE DONERER HVERT ÅR EN LILLE DEL AF DERES OVERSKUD TIL ET HOSPITAL I REWARI I JAIPUR I INDIEN. DET HAR 18 LÆGER ANSAT, 135 SENGEPLADSER OG TILBYDER GRATIS LÆGEHJÆLP. TO GANGE OM MÅNEDEN BESPISER SANDSTONE 800 INDERE.
Sandstone er kåret som Gazelle fem år i træk. Virksomheden har 20 ansatte og ligger mellem Kirke Flinterup og Nyrup.
sandstone.dk
Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Cookiepolitik