< TILBAGE

Vi gør en forskel for både miljø og mennesker

I Danmark produceres der hver dag store mængder fødevarer. Ofte meget mere end forbrugerne reelt indkøber. Når vi handler ind, udvælger vi de flotteste varer, mens den skæve eller runkne gulerod får lov til at blive. Selvom fødevarerne intet fejler, smider supermarkederne mange kilo mad ud hver dag. Et kæmpe madspild, som man i foreningen Sorø Mums gør noget ved.

Foreningen Sorø Mums, som står for Mad Uden Meget Spild, startede i september 2018 kampen mod madspild. Hver dag henter de 35 frivillige overskudsmad fra lokale supermarkeder, et bageri og en koisk, så maden kan uddeles til byens borgere fremfor blot at blive kasseret. ’’Foreningen er skabt ud fra tanken om, at alt det her overskudsmad måtte kunne bruges på en eller anden fornuftig måde’’, fortæller Bjarne Kjems, frivillig i Sorø Mums.

 

Indsamler flere hundrede kilo mad hver dag

Hver dag kommer der mellem 15-20 store kasser ind, der bugner af frugt, grønt, brød og kager. Flere hundrede kilo overskudsmad hver eneste dag. Når de dårlige varer er sorteret fra, går de frivillige i gang med at registrere og føre egenkontrol. Det er nemlig en del af arbejdet, hvis man skal have lov til at uddele overskudsmad fra supermarkeder. ’’Som privatperson kan man ikke bare afhente overskudsmad fra ens lokale supermarked. Det kræver en særskilt aftale med Fødevarestyrelsen, som også kommer på kontrolbesøg et par gange om året’’, forklarer Bjarne Kjems. Formålet med egenkontrollen er at have overblik over varerne, så det er muligt at smide en vare ud, hvis den fx bliver trukket tilbage af producenten. De fødevarer, som er for dårlige eller ikke bliver uddelt, afhentes af lokale hobbylandbrug og brugt til dyrefoder. For Sorø Mums er det afgørende, at intet går til spilde.

 

Man kan gøre en reel forskel for mennesker

Hos Sorø Mums er alle uanset indkomst velkomne til at hente mad. Der er åbent for uddeling hver dag fra kl. 11-12. Klokken 10:50 uddeles tilfældige numre til brugerne, som så i nummerorden lukkes ind i hold med fem personer ad gangen. Brugerne får lov til at fylde en grøn affaldspose med fødevarer. Er man flere fra samme husstand, er det én pose per husstand. ’’Som regel står der 20-25 mennesker i kø, når vi åbner kl. 11. Mange er faste brugere, som kommer her 4 – 5 gange om ugen’’, fortæller Bjarne Kjems og fortsætter: ’’Vi uddeler til alle slags mennesker, men især ældre, enlige og flygtninge. En af vores faste brugere har fortalt, at hun sparer omkring 3000 kr. halvårligt ved at få alt hendes frugt og grønt her hos os. Det er da en besparelse, man kan tage at føle på’’.

Også det sociale er en vigtig del af Sorø Mums. Især om sommeren og når vejret er godt, mødes brugerne ofte lang tid før åbningstid og hygger i solen med kaffe og strikketøj, mens de venter. Især ældre og enlige brugere nyder at komme ud og snakke med deres efterhånden faste bekendtskaber. ’’Det kan være en svær overvindelse at tage ud alene med det formål at møde andre mennesker. Med vores madspilds-initiativ har de et formål med at komme, og så er det bare nemmere at komme i snak med nye mennesker’’, forklarer Bjarne Kjems.

 

Begrænser vi madspild, får vi et mere ansvarligt forbrug

Bjarne Kjems, som er politisk aktiv og som var med dengang FN’s Verdensmål blev indført af Sorø Byråd, mener klart, at Sorø Mums-initiativet bidrager til opfyldelsen af verdensmålene. ’’Ved at stoppe madspild får vi et mere ansvarligt forbrug af mad og de ressourcer, der bruges på fødevareproduktion, udnyttes bedre. Som frivillige kommer vi, fordi vi mener, at det er det rigtige at gøre. At det så samtidig er i overensstemmelse med FN’s Verdensmål og kan bidrage til opfyldelsen af målene, er blot en ekstra bonus’’, siger han. Han håber, at koblingen til FN’s Verdensmål vil sætte madspild ind i en større kontekst og give emnet mere legitimitet. ’’Vi skal fremme den grønne udvikling og omsætte de gode idéer til praksis. For os er bæredygtig udvikling ikke bare snak’’, udtaler han.

I dag er initiativer, der mindsker madspild, blevet mere mainstream. Med bl.a. app’en Too Good To Go har forbrugerne fået flere muligheder for at få eller købe mad, der ellers ville være blevet smidt ud. Også i supermarkederne er der kommet større fokus på at mindske madspild.  ’’Når vi kommer og henter al overskudsmaden på én gang, får supermarkederne virkelig øjnene op for, hvor meget anvendeligt mad, de smider ud hver eneste dag’’, siger Bjarne Kjems og fortsætter: ’’Det er vores indtryk, at de supermarkeder, vi besøger, er blevet bedre til at indkøbe ansvarligt og i de rette mængder. Vi får en del mindre overskudsmad end vi gjorde førhen’’.

 

Stort ønske om lignende initiativer

Hos Sorø Mums håber man, at der i fremtiden vil komme lignende initiativer mod madspild i de omkringliggende byer. ’’Det ville give rigtig god mening med et lignende initiativ i fx Ringsted. Vi kører til Ringsted hver dag for at hente overskudsmad, men den mad kunne jo lige så godt blive uddelt til borgere i Ringsted. Jeg er overbevist om, at behovet er der’’, fortæller Bjarne Kjems og giver en gratis opfordring til alle, der kunne være interesserede i at starte en stop madspild-gruppe:

’’Vi deler meget gerne vores erfaringer med andre, der kunne være interesserede i at starte en lignende gruppe eller forening. Man er velkommen til at komme og se, hvordan det fungerer her hos os og hvad det kræver. Vores frivillige hjælper også gerne med at køre nye initiativer i gang. Det vigtigste er, at folk kan se idéen med at gøre det’’, afslutter Bjarne Kjems.

 


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Cookiepolitik