< TILBAGE

PLASTIC ER STADIG FREMTIDEN – hvis det bliver behandlet rigtigt

I en tid, hvor plast er upopulært, satser plastfabrikanten Don Plast i Sorø på genbrugsmaterialer.
De mener, at debatten om plastic er alt for unuanceret.

Foto Jakob Vind

Plastic er en af tidens store miljøsyndere. Vi hører om mikroplast i naturen, og vi ser billeder af plastic, der flyder rundt i havene. Men plastic er også en vigtig del af vores hverdag og umulig at undvære. Det interessante er, hvordan virksomheder, der producerer plast, håndterer dette dilemma: At der på den ene side er en uvilje mod plast, og at materialet på den anden side er en nødvendighed i vores dagligdag.

Det dilemma har Don Plast i Sorø, der blandt andet producerer plastemballage til fødevareindustrien, valgt at håndtere ved at bruge tæt ved 100 procent genbrugsplast i deres produkter.

”I takt med den megen fokus på plastic er efterspørgslen efter produkter lavet af genbrugsmaterialer vokset enormt. Flere af vores kunder og samarbejdspartnere markedsfører sig på, at deres emballage er lavet af genbrugsmaterialer,” fortæller Claus Rosenfeldt. Han er en af de to ejere af Don Plast, der blandt andet leverer emballage og bakker til sushi og chokolade, men også til elektronik og medicin. De 20 medarbejdere producerer 50 millioner stykker emballage om året, hvoraf en stor del går til eksport.

PLASTFLASKER ER DET BEDSTE
”De tynde plastflasker fra kildevand er meget udskældte, men rigtige gode at genanvende, fordi det er rent materiale,” fortæller Claus Rosenfeldt. Genbrugsplasten kommer i store ruller fra England. Rullerne køres igennem fabrikkens maskiner, hvor bakkerne og emballagen trykkes ud, som var de småkager.

DEBATTEN ER UNUANCERET
På Don Plast mener man, at debatten om plastic er for unuanceret. Catrine Ohmsen, der er leder af produktionen siger: ”Der er det konventionelle plastic lavet ud af olie, og der er bioplast, der laves ud af plantemasse fra for eksempel sukkerrør. Man skulle tro, at bioplast er fremtiden, men så enkelt er det ikke. Der findes konventionel plast, som er nedbrydeligt, og bioplast, som ikke er nedbrydeligt. Problemet er, at hvis man blander det konventionelle plast med bioplasten, så kan det ikke genanvendes. Så det vigtige er at have ensartede plastmaterialer, så de kan genanvendes,” siger Catrine Ohmsen.

KUNDERNE VISER OS VEJEN
Plastic er blevet genanvendt de sidste 20 år. I starten for at spare omkostninger i produktionen, men siden er der kommet en efterspørgsel efter genbrugsplast på grund af miljøhensyn.

”Vi vil rigtig gerne gøre noget for miljøet, men vi er også en virksomhed, som tager afsæt i, hvad kunderne efterspørger nu og i fremtiden,” siger Claus Rosenfeldt. Han tror på, at en mindre virksomhed klarer sig bedst ved at lave små kontinuerlige forbedringer i modsætning til store virksomheder, der har den økonomiske kraft til at sætte en dagsorden.

ALLE FORTJENER EN CHANCE
Virksomheden tager ikke kun ansvar for miljøet, men tager også et socialt ansvar og har haft flere flygtninge ansat blandt andet fra Irak og Afghanistan. En af de mere pudsige ansættelser var en flygtning som var plastikkirurg, men fordi hans uddannelse ikke gjaldt i Danmark, var han hos Don Plast, indtil han kom videre i andet arbejde. Andre flygtninge er blevet i virksomheden.

”Vi mener, at alle fortjener en chance, og det er vigtig for os at skabe en god arbejdskultur, hvor medarbejderne har lyst til at være i lang tid,” siger Claus Rosenfeldt.

 


< TILBAGE

Vælg og klik på verdensmål


Sorø Erhverv | Rådhusvej 8 | 4180 Sorø | Tlf. 5787 6035 | E-mail: erhverv@soroe.dk | Cookiepolitik