Erhvervsliv og kommunalpolitikere i Sorø Kommune har givet håndslag på en indsats for solenergi og et øget fokus på grønne udbud
Sorø Kommunes erhvervsliv og kommunalpolitikere var samlet til dialogmøde, faciliteret af Sorø Erhverv den 31. marts, til en opfølgning på samarbejdet omkring den grønne omstilling i Sorø Kommune.
”Vi har på opfordring af Sorø Erhvervs Bæredygtighedspanel arbejdet på at screene potentialet for solceller på erhvervstage i Sorø Kommune. I første omgang har vi fundet ca. 300 bygninger med tagflader, som er større end 1.000 m2. Vi kan ikke se, om bygningerne egner sig til solceller, eller om de kan bære vægten af et solcelleanlæg. Og vi ved naturligvis heller ikke, om ejerne ønsker solceller på taget”, forklarer Jannik Rauer, chef for Teknik, Miljø og Drift.
Samarbejdet har også skabt en guide om ”solcelle tage” – en guide, som hjælper bygningsejerne til at vurdere, om solceller er en attraktiv løsning, og samtidig gør det enkelt og smidigt at komme gennem de administrative processer for at få tilladelse.
I den kommende uge sender Sorø Kommune og Sorø Erhvervs Bæredygtighedspanel brev til de 300 ejerne, for at indlede en dialog om udnyttelsen af de 300.000 m2 tagareal.
”Det har været et stort ønske i Bæredygtighedspanelet at få overblik over potentialet og hjælpe virksomhederne med et beslutningsgrundlag og en nem proces. Derfor er det godt, at Sorø Kommune starter med de største tagflader, og får samlet reaktioner fra interesserede bygningsejere. Erfaringerne fra den første screening skal bruges til at vurdere grundlaget for hvad potentialet og hvilke udfordringer der kan være for at montere solvarmeanlæg. Den næste runde, kunne være screene for bygninger med mindre tagarealer fx mellem 500 – 1.000 m2,” siger formanden for Sorø Erhvervs Bæredygtighedspanel, Preben Hansen fra Varig Teknik & Miljø.
Det bekræftes af bæredygtighedsundersøgelsen fra februar 2025, hvor virksomhederne i Sorø Kommune blev spurgt ind til emner, der var relevante og vigtige for virksomhederne. Behovet for generel viden og viden om ESG-rapportering scorer højest. Men undersøgelsen viste også, at de større virksomheder er gået i gang, og en række mindre følger med.
”De sidste to år har Sorø Erhverv arbejdet målrettet med at styrke virksomhedernes viden og handlinger ift. bæredygtighed. 65 virksomheder har haft besøg og sparring om ESG. Gennem erhvervsfremme systemet gives der tilskud til den grønne omstilling, og her har Sorø virksomheder alene i 2024 modtaget i alt 700.000 kr.” forklarer Erhvervschef Laila Carlsen.
Fra politisk hold var der repræsentanter fra Klima- og Miljøudvalget, Natur-, Teknik- og Planudvalget og Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget, mens erhvervslivet var repræsenteret af Sorø Erhvervsudviklingsråd og Sorø Erhvervs Bæredygtighedspanel. Sorø Erhverv faciliterede dialogmødet.
Hørkram Foodservice fremlagde nøgletal for investeringer i klimatiltag og orienterede om klimakrav, der stilles i andre kommuner. Klima og ESG-ønsker bør skrives ind i kommunens udbud, for på denne måde at gøre virksomhederne opmærksomme på og forberede dem til de ændringer, der må forventes at blive omfattet af lovkrav i de kommende år, lød opfordringen fra Bæredygtighedspanelet.
ESG står for Environment, Social og Governance, og dækker over hhv. miljø og klima, sociale forhold samt virksomhedsadfærd.